Jongeman zit buiten op een bankje en is diep aan het nadenken over zijn verleden.

Aanvragers

Wanneer komt een aanvrager in aanmerking voor een betaalrekening onder het Convenant Basisbankrekening?

Een aanvrager heeft recht op een betaalrekening onder het Convenant Basisbankrekening als hij om wat voor reden dan ook tot op heden niet kon beschikken over een werkende betaalrekening en als hij:

  • 18 jaar of ouder is;
  • een vaste woon- of verblijfplaats in Nederland heeft, of een postadres bij een erkende hulpverlenings- of overheidsinstantie;
  • een geldig identiteitsbewijs kan tonen.

De begeleidende en – in het kader van het Convenant Basisbankrekening – erkende hulpverleningsorganisatie moet het aanvraagformulier wel mee-ondertekenen. Hulpverleningsorganisaties kunnen alleen tekenen als de aanvrager ook daadwerkelijk onder hun begeleiding valt.

Wat kan de aanvrager met de betaalrekening onder het Convenant Basisbankrekening?

Een betaalrekening die onder het Convenant Basisbankrekening wordt aangeboden, is een ‘normale’ betaalrekening, waarop loon, pensioen, toeslagen of uitkering wordt gestort en waarvan kan worden betaald. De aanvrager kan met de betaalrekening:

  • geld ontvangen en overboeken;
  • organisaties machtigen om bepaalde bedragen eenmalig of periodiek (zoals voor huur, gas en licht) af te schrijven;
  • met de betaalpas geld opnemen bij geldautomaten;
  • pinnen bij betaalautomaten in winkels, horeca, stations e.d.;
  • internetbankieren en gebruikmaken van een mobiele bank app.

Download het aanvraagformulier

Wettelijk geregeld

Dankzij Europese regelgeving is het recht op een (basis)betaalrekening voor veel consumenten in Nederland sinds 2016 wettelijk geregeld. Het Convenant Basisbankrekening behoudt echter belangrijke maatschappelijke meerwaarde, met name voor de volgende groepen consumenten:

  • consumenten die baat hebben bij een onder het Convenant erkende hulpverleningsinstantie die hen bijstaat in de aanvraag en het gebruik van een (basis)betaalrekening. Hierbij valt te denken aan dak- en thuislozen, mensen met ernstige psychiatrische problemen en/of verslavings- of schuldenproblematiek. Maar bijvoorbeeld ook aan personen die in Nederland asiel hebben aangevraagd;
  • consumenten op wie een of meer wettelijke weigerings- of opzeggingsgronden voor een (basis)betaalrekening van toepassing zijn. Denk bijvoorbeeld aan consumenten die zijn veroordeeld voor – of worden verdacht van – een financieel delict. Een overzicht van deze in de wet vastgelegde weigerings- en opzeggingsgronden is te vinden onder Veelgestelde vragen, en dan onder de vraag Waarom heb ik geen wettelijk recht (meer) op een basisbetaalrekening? Als een of meer van deze weigerings- of opzeggingsgronden van toepassing is, dan vervalt het wettelijk recht op een (basis)betaalrekening. Het Convenant biedt echter alsnog een mogelijkheid om, onder voorwaarden, een betaalrekening te openen en te gebruiken.
Confidental Infomation